Dieta triathlonisty

Triathlon jest jednym z najbardziej wymagających wytrzymałościowo sportów. Poza ćwiczeniami właściwe efekty treningu i idące za nimi sukcesy może zapewnić odpowiednia dieta.

Jej podstawę stanowić powinny węglowodany, stanowiące nawet 60% codziennego menu. Są one głównym źródłem energii. Magazynują się w niewielkiej ilości w mięśniach i wątrobie pod postacią glikogenu, który w trakcie wysiłku zostaje bardzo szybko wykorzystywany i wymaga odbudowy. Węglowodany mogą pochodzić z pełnoziarnistego pieczywa, kasz, ryżu, makaronu, ziemniaków, roślin strączkowych, jogurtów czy owoców. Ich skondensowanym źródłem są także odpowiednio spreparowane batony energetyczne.

Bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych pełni również białko, głównie ze względu na wysoką wartość w budowie mięśni i tkanki łącznej. Zalecana dzienna porcja białka to ok. 15% wartości energetycznej diety. Czerwone mięso, drób, białe sery, ryby, białko jajek i rośliny strączkowe dostarczą go w wystarczającej ilości - należy pamiętać, by przyjmować zarówno białko roślinne, jak i zwierzęce.

Pozostałą część pożywienia triathlonistów, czyli ok. 25%, powinny stanowić tłuszcze. Dzięki nim następuje proces prawidłowego przyswajania rozpuszczalnych witamin A, D, E i K. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na układ krążenia – znajdziemy je m.in. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado, nasionach i orzechach. Dodatkowo warto suplementować kwasy omega-3, gdyż w produktach spożywczych - poza rybami morskimi - występują w znikomej ilości.

Podczas treningów i zawodów, a więc przy wzmożonym wysiłku, wypacane zostają sód i potas, które powinny być na bieżąco uzupełniane poprzez picie napojów izotonicznych i wód wysoko zmineralizowanych. Wapń, magnez i fosfor wzmacniają układ kostny, zaś żelazo, miedź oraz molibden odpowiedzialne są za wytwarzanie czerwonych krwinek. Intensywny wysiłek fizyczny powoduje nadmierne powstawanie wolnych rodników, dlatego należy przyjmować neutralizujące je witaminy z grupy B oraz witaminy antyoksydacyjne (C, E i beta-karoten). Suplementacja preparatami witaminowo - minerałowymi jest wysoce wskazana, gdyż poprzez samą dietę trudno jest zapewnić dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości tych cennych minerałów.

Istotną kwestią jest także nawadnianie. Dedykowane napoje izotoniczne, soki czy wodę mineralną należy pić na bieżąco, w niewielkich ilościach. Uczucie pragnienia jest sygnałem, że organizm jest już delikatnie odwodniony. Uprawiający sporty wytrzymałościowe powinni także zrezygnować z picia alkoholu, który nie tylko opóźnia reakcję, lecz także prowadzi do odwodnienia. 

Losowe

Men-log.pl | Męska strona internetu