Zasady zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim odżywianie racjonalne, czyli unikające wszystkich skrajności. Organizm potrzebuje bardzo różnorodnych pokarmów, by uzyskać z nich niezbędne dla siebie składniki.

Zdrowa dieta

Dieta zdrowa dla organizmu nie wymaga żadnych wyrzeczeń, a jedynie stosowania stałych reguł. Najważniejsze z nich to:

  • regularne posiłki,

  • małe porcje,

  • picie wody mineralnej,

  • unikanie soli i cukru.

Taka dieta jest nie tylko zdrowa, ale także może być odchudzająca i oczyszczająca.

 

Regularne posiłki

Każdy codziennie powinien spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. To bardzo ważne dla prawidłowego metabolizmu. Organizm przyzwyczajony do regularnych posiłków trawi je na bieżąco i wszystkie zbędne składniki wydala. W przypadku nieregularnego spożywania pokarmów organizm pewną część składników zostawia na zapas, najczęściej są to tłuszcze. W ten sposób tworzy się zbędna tkanka tłuszczowa i dochodzi do otyłości.

 

Małe porcje

Posiłki powinny być syte, ale nie obfite. Porcje mają być małe, zaspokajające głód, ale nie powodujące przejedzenia. Najlepiej posiłki przygotowywać na małych talerzykach, z biegiem czasu organizm przyzwyczai się do mniejszych porcji. Jedzenie obfitych posiłków jest niewskazane, ponieważ rozszerzają one żołądek. Nawet niskokaloryczna sałatka warzywna zjedzona w ilości dużej salaterki przyniesie więcej szkody niż korzyści.

 

Picie wody mineralnej

Woda nie zawiera kalorii i w zupełności zaspokaja pragnienie. Dodatkową zaletą wody mineralnej są właściwości oczyszczające. Sprzyja ona wypłukiwaniu toksyn z organizmu.

 

Eliminacja soli i cukru

Oba te składniki noszą miano białej śmierci. Sól podwyższa ciśnienie, a cukier poziom glukozy. Z powodzeniem w codziennej diecie można zastąpić je ziołami i cukrami prostymi zawartymi w owocach.

Dbając o zdrową dietę, należy pamiętać o właściwym przechowywaniu produktów. Przede wszystkim powinny być to opakowania szczelne i nieprzepuszczające światła. Takie opakowania zapobiegają rozwojowi bakterii i przedłużają świeżość artykułów spożywczych. Najlepsze są jednorazowe pojemniki styropianowe lub kolorowe pojemniki plastikowe (http://www.ajk-opakowania.eu/).

Men-log.pl | Męska strona internetu